Skip to Main Content »

Nyhedsbrev
Nyhedsbrev

eReol og købeknap

Skrevet 06/12/2011 af Berit Lund Der er 1 kommentar(er)

Vil gerne blande mig lidt forsigtigt i debatten om eReolen og den der røde lille bitte købeknap, som er kilde til så store diskussioner og lynhurtigt ændrede udtalelser fra Styrelsen for Bibliotek og Medier (som den vel hedder lidt endnu?).

Umiddelbart er jeg ved at tisse i bukserne over denne åbenlyse konkurrence eReolen er og bliver. En ting er, at det med eReolen jo lige pludselig ville være mærkeligt at bruge penge på en e-bog hos for eksempel BookSnob. De fleste nye titler er jo frit tilgængelige fra dag et. Selv ventetiden på 800 uger er pist forsvundet.

En anden ting er at de (biblioteker og forlag) nu også vil til at sælge e-bøger. Så er der ikke engang grund til at forlade eReolen skulle man have fået læst de 10 (ti!) e-bøger der i mange kommuner er grænsen pr måned pr låner.

Men hvor stor er truslen reelt?

Punkt 1: Hvor ofte er det lige at der bliver behov for det? Altså hvor mange kommer nogensinde til at overgå den grænse? Selv i de kommuner hvor grænsen er 5 e-bøger om måneden. Mit gæt er Ikke Mange.

Punkt 2: Hvor mange kommer til at bruge de der e-bøger fra eReolen? Godt nok er de frit tilgængelige fra dag et og køen er væk, men der er dog stadig besværligheder ved at låne dem. Der er DRM beskyttelse som for nogle volder problemer, og du har kun en begrænset periode til rådighed. Præcis som ved udlån af papirbøger. Og det er mig bekendt ikke bibliotekernes skyld at boghandlerne har problemer (so shoot me).

Punkt 3: Har der ikke altid været en købeknap? Ved det reelt ikke, men det er der flere der har udtalt.

Punkt 4: Er vi enige om, at det er en prøveperiode på et år? Og kan vi alle sammen blive enige om, at vi samlet brokker os rigtig højt den dag den lille røde knap reelt truer både boghandlere og iværksættere, og hvad den ellers har fået skyld for?

Punkt 5: Har på fornemmelsen at hele det her eReol-hejs faktisk støtter godt og grundigt op om det spæde danske e-bogsmarked. Og at det ikke bare tager store kommercielle markedsandele, men faktisk gør, at det for endnu flere bliver attraktivt at anskaffe sig en e-bogslæser af den ene eller andet art, og dermed genererer flere potentielle kunder til os alle.

Når det så er sagt...

Så er jeg stadig ved at dø ved tanken om at kritikerne får ret.

Og så synes jeg stadig det ville være bedre for os e-boghandlere, at den der røde satan af en købeknap, førte låneren hen til et sted, som eksempelvis bogpriser.dk, hvor de i ro og fred kunne finde frem til den billigste e-bog på markedet. Og altså ikke skulle trækkes med det "mellempris" niveau, som e-reolens butik (for ja, det er det der nok kommer - en decideret butik... hrmf) stiler efter.

Nå, men der kommer jo nye drejninger i sagen hver dag, så jeg venter spændt. Synes bare jeg også ville pippe lidt med i koret.


Dette indlæg er skrevet i E-bøger, Priser, Forlag, DRM, Biblioteker

  • Naja siger:

    Så vidt jeg har forstået på udtaler, er ideen at købeknappen, hvis interessen er stor, skal linke til det reelle bogsalgmarked. Og ikke at eReolen vil oprette egen butik. Men det kan selvfølgelig være vendt mange gange siden jeg læste det.

    Skrevet 16/01/2012 kl. 16:15

Kommentarer