Skip to Main Content »

Nyhedsbrev
Nyhedsbrev

Ny genre: Single

Skrevet 28/03/2012 af Berit Lund Der er 0 kommentarer

Af og til kan man læse, se eller høre noget, der gør, at man retter ryggen lidt, spidser ører, kniber øjnene sammen og giver den ekstra gas med koncentrationen. For eksempel når der bliver annonceret en Ny Genre...

Her til morgen er der landet en ny e-bog i butikken, og da jeg læste beskrivelse af bogen, måtte jeg læse den en gang til. Ja, og så måtte jeg derefter Google det. Og den er god nok. Der er kommet en ny genre på det danske litterære landkort, og det er en genre jeg synes er så interessant, at jeg tænkte Nøøøj, det' smart det der!

Genren hedder Single. Som i enkelt. Alene. Enestående. Eller noget.

Den bliver af forlaget (zetland*) beskrevet således: En journalistisk fortælling, der er længere end en magasinartikel og kortere end en bog, og som kan læses fra ende til anden i en enkelt, sammenhængende læseoplevelse. Målet er at skabe en kanal for den lange, gennemresearchede og velfortalte journalistik, der har svære vilkår i en flygtig medieverden.

Første single:

For første gang kommer her beretningen, der tager dig med bag de dybe voldgrave og tunge jernporte. Deromme, hvor storslåede jagter knytter slægter sammen, hvor eksotiske dyr græsser i slotsparken, og hvor Danmarks største private jordejer kan kalde sig lensgreve – som den næstsidste i historien.

KØB HER - 29.00 KR

Hvis du, som jeg, er ved at gå i koma over dagens avisers format, artikler, reklamer, layout og fantasiløshed (excuse me - primært i forhold til det digitale), så er det måske en helt ny måde at få længere, grundigt bearbejdede artikler på.

Jeg tænker at mange folks nyheder, som zetland selv skriver, i dag kommer fra nettet (politiken.dk, b.dk eller det der er værre) eller fra de der gratis aviser i togene, eller fra de korte nyheder i radioen. Og så tænker jeg, at jeg ikke er den eneste, der faktisk gerne vil holde en avis, men som faktisk mest bruger dem til at stille våde vinterstøvler på og til at pynte i vindueskarmen eller i den dertilindrettede magasinholder på væggen.

Ja, jeg er muligvis enestående. Men jeg kan virkelig godt se det helt utroligt smarte i at udgive singler på den her måde. Så kan jeg få mine nyheder i løbet af dagen, hvor jeg nu synes, uden at den der avis ligger og ser faretruende på mig og hvæser: NU tager jeg 1 time af din dag! Og så kan jeg en gang i mellem købe mig til en god gennemarbejdet artikel (altså en Single) til 25-30 kr, og nyde den i ro og mag.

* zetland udgiver perspektivrige journalistiske fortællinger. Du kan finde dem her: www.zetland.dk.

Læs artiklen om zetlands singler i Information lige her: Journalistik i novellelængde.

OPDATERING:

Der er nu også singler fra JP/Politikens forlag og Berlingske. Elsempelvis Døden på isen, Min fars flugt, Reddet på målstregen? og De glemte gidsler.


Dette indlæg er skrevet i E-bøger, Forlag, Medier

Kommentarer